8 Kasım 2016 Salı




                        KÜME KAVRAMI




         Matematikle uğraşan herkes bu kavramı duymuştur. Benim orta öğretim yıllarımda bu kavram ders kitaplarında yoktu. Ben bu kavramla üniversite yıllarında tanıştım. Ama ne tanışma... Bir daha hiç unutmamacasına. Zaten istesen de unutamazsın çünkü,neredeyse her taşın altından küme çıkıyor.
        Küme kavramı için orta dereceli okul matematik kitaplarında;  "Belirli nesneler topluluğuna küme denir.Kümeler genellikle büyük harflerle gösterilir. Kümede bulunan elemanlara kümenin elemanı denir. Genellikle küçük harflerle gösterilir. Eğer bir  a  elemanı A kümesine ait ise bu a€R şeklinde gösterilir. Bir kümenin içerdiği elemanların sayısına ,o kümenin eleman sayısı denir. Örneğin A kümesinin eleman sayısı  n  ise bu s(A)=n şeklinde gösterilir. Hiç elemanı olmayan kümeye boş küme denir. Ve ... " şeklinde bilgilendirmelere ve bunlara ilişkin örnekler vermeye devam edilmekte olduğunu görebiliriz. Bu kitaplardan kümeyi öğrenen birisi için küme çok kolay ve anlaşılır bir konudur. Oysa gerçek hiç de öyle değil.
        Küme kavramını matematiğe kazandıran Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor( 3 mart 1845-6 ocak 19018) dır. Hayatını ve matematiğe yaptığı katkıları Burada okuyabilirsiniz.
 
       Yazının devamı uygun bir zamanda yazılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder